Sonntag, 27. März 2016

Paříž: Moules Frites

O tom, co ochutnat v Paříži, by se dala napsat celá kniha - a vlastně už se to i několikrát stalo. Referovat o každé snědené bagetě, sýru či croissantu také nic nepřinese; všechny tyto jmenované věci jsou ve Francii prostě skvělé a je v podstatě jedno, kde a v jaké míře je vyzkoušíte. A koneckonců, bohatství francouzské kuchyně člověk už vůbec neobsáhne jedním víkendem v Paříži. Bohužel nebo bohudík? Alespoň je pořád důvod sem jezdit :-)

Zmíním jen jeden delikátní pokrm, který sice není streetfoodem v pravém slova smyslu, ale jelikož se konzumuje s pivem, po objednání jej máte většinou do pár minut na stole a ve velké míře si jej dopřávají místní, neměl by na tomto blogu chybět.

Moules frites - vařené mušle s hranolky. Paradoxem je, že tento pokrm ve skutečnosti pochází z Belgie, nicméně ve Francii se těší velké oblibě. Žádná velká věda, jde o mušle dušené s různými surovinami a podávané s hranolky, přičemž rozhodující pro dokonalý výsledek je samozřejmě čerstvost použitých mušlí.

Při procházení pařížských uliček najdete Moules frites v nabídce mnoha podniků, přičemž cena za porci se pohybuje mezi 9 a 15 EUR, osobně jsem ale k těm nízkým cenám skeptický (vzhledem k tomu, že na většině vývěsek před restauracemi není u nabídky uvedeno množství nebo váha). My dali na doporučení většiny lidí na TripAdvisor fórech a zamířili do jedné ze sedmi pařížských restaurací belgické sítě Léon de Bruxelles přímo na Place de Clichy. Přípravou Moules frites tato síť restaurací v Belgii začala ve velkém již v roce 1958, ve Francii jsou pak od roku 1989. Vcelku dlouhá doba na to, dovést know-how k dokonalosti.

Objednali jsme si Moules marinière, což jsou mušle s bílým vínem, máslem, sekaným řapíkatým celerem, šalotkou a petrželkou. K pití francouzský spodně kvašený ležák (jistě by k mušlím sedělo i proslulé svrchně kvašené belgické pivo, které jsem zde na blogu již zmínil). Zkrátka ideální sobotní večeře :-)



Pro ty, kteří by mušle neodkladně chtěli vyzkoušet i v Praze, je zde možnost navštívit např. podnik Les Moules, kde (podle jejich webu, osobně jsem nezkoušel) servírují mušle na podobný způsob, za ceny o něco vyšší než v Paříži.

Doporučuji však přesto vyzkoušet tuto lahůdku raději přímo ve Francii nebo Belgii, třeba v rámci víkendového výletu :-) Pokud budete mít hezké počasí, nezapomeňte si vypůjčit kola a městské centrum i přilehlé obvody projet jako cyklista - nebudete se muset mačkat v metru a poznáte uličky, kam byste pěšky jen těžko zavítali.

Zde obsáhlý návod k vypůjčení městských kol Vélib.

1 Kommentar:

  1. Ahoj Hubiku, na musle bych v Praglu doporucil podnik bruxx.cz. Matyas

    AntwortenLöschen