Není tajemstvím, že právě Belgie je zemí, kde tomuto "pokrmu" rozumí nejlépe (i když Holanďané, konkrétně třeba můj bývalý šéf, zastávají názor, že je to jídlo z jejich domoviny) a třeba právě v Bruselu je stánek Maison Antoine, kde seženete dle New York Times nejlepší hranolky na světě. Před pár dny si sem z náročného jednání odskočila i Frau Angela Merkel a všude o tom psali :-)
Maison Antoine: Více info a recenze na webu Tripadvisor
O tomto stánku ale psát nebudu, i na mnoha českých webech se o něm můžete dozvědět víc.
Do Belgie jsme zavítali zcela náhodou v době, kdy byla celá Belgie v pohotovosti kvůli riziku teroristických útoků - což mělo sice pozitivní vliv na ceny ubytování (plošně téměř -50%), ale horší to bylo s omezenou dopravou (nejezdilo metro) a nepříjemným pocitem v břiše, kvůli obrněným transportérům a vojákům na každém druhém rohu. Po pár hodinách jsme se ale uklidnili, přece jen máme na podobné načasování výletů trochu smůlu (návštěva Istanbulu v létě 2015 byla také přesně v době teroristických útoků) a začínáme na to být svým způsobem zvyklí :-)
Fritkot Max Antwerpen
Po návštěvě Bruselu jsme vyrazili do Antverp, bohatého města s židovskou historií. A právě na jednom z hlavních náměstí (Groenplaats) se nachází nejslavnější "hranolkový stánek" ve městě - Fritkot Max. Za 2,50 EUR zde dostanete střední kornout plný voňavého, křupavého, fritovaného skvostu. K mání je i spousta omáček (povětšinou majonézového základu), které stojí za to zkusit všechny (zastavíte-li se ve stánku častěji) :-) Místní hranolky se vůní i chutí vůbec nedají srovnat s tím, co dostanete jinde v Evropě.
Fritkot Max: Více info a recenze na webu Tripadvisor
To vše se pak sluší zapít některým z proslulých svrchně kvašených belgických piv - ovšem pozor na množství alkoholu, může ho být i dvakrát více než v našich ležácích.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen