Ve Wroclawi není problém sehnat velmi kvalitní ubytování za poměrně nízké ceny. Doporučuji vybrat v řetězci Accor Hotels (např. Ibis, Mercure, Novotel, Sofitel), v Polsku totiž patří k nejoblíbenějším. Pokud přijedete autem, hlídejte si, zda má hotel rozumně vyřešené parkování. Po zkušenostech z naší cesty doporučuji nechat auto stát celý pobyt u hotelu a pohybovat se tramvajemi (platba kartou jednoduše přímo v automatu v tramvaji), nebo pěšky.
Čím blíže se totiž přibližujete centru, tím více houstne provoz a mizí možnosti rozumného parkování. Ve srovnání s Prahou ale pořád OK, protože město alespoň na první dojem vypadá, jako by bylo bezproblémovou kombinací vlhkého snu zeleného pumpičkáře (pěší zóny, cyklostezky, zákazy a příkazy) a zapřísáhlého automobilisty (přijedu, kam potřebuji a zaparkuji si tam). V centru jsme něco vyřizovali třikrát a nikdy nebyl problém najít poblíž místo k zaparkování, někde zdarma, někde za mírný poplatek. A přece jsem se jako chodec uprostřed města necítil ohrožován nebo omezován. Při vzpomínce na podzimní návštěvu jednoho holešovického kina v Praze, kdy jsem musel objet dvacetkrát snad celou čtvrť, než jsem místo k zaparkování našel, se musím jen smát.
Pominu téma architektury a památek a rovnou přejdu k jídlu. Ani měsíční pobyt v tomto městě by nestačil k tomu, aby člověk ochutnal vše zajímavé. Proto jsem na výlet nevyrážel bez plánování, neboť čas je drahý a naše žaludky mají omezenou kapacitu.
Snídaně: Znasz Ich Café
Jak jinak začít den, než vydatnou snídaní? Zajímavou alternativou ke kontinentálním a anglickým snídaním je polský rogal (nebo rogalik), obdoba našeho rohlíku, který je ale větší a mírně nasládlý. V zajímavé kavárně Znasz Ich je dělají celý den už od 07:30 ráno a to plněné a zapečené. Jednoznačně nejlepší je podle mě verze "po myślivsku", která sestává z klobásky, sýru, nakládané cibulky, kyselé okurky a sosu. Ale ani italské vydání (po wlosku) s pestem, parmskou šunkou a mozzarellou nebyla špatnou volbou. S lehkým čerstvým salátem a kakaem či zeleným čajem vskutku příjemný způsob, jak začít den.
Znasz Ich: Více info a recenze na webu Tripadvisor
Oběd: Pan Fish
Obecně jsou v Polsku velmi oblíbeny smažírny ryb (Smazalnia ryb), které najdete v každém větším městě a kde seženete zpravidla velmi chutné smažené tresky, candáty, případně v blízkosti moře i čerstvé platýze. Ani ne několik týdnů starý podnik Pan Fish na okraji wroclawského sídliště nabízí lahodný kus smažené tresky v pivním těstíčku,domácí hranolky a dušený hrášek. Nechybí ani domácí tatarka. Vše stylově v ošatce s novinami. Podnik trpí faktem, že je nově otevřen a tak o něm zatím jen málo lidí ví - proto jsme byli v době naší návštěvy jedinými hosty - to však kvalitě pokrmu nijak neuškodilo.
Svačina: ZZTop
Zapiekanka je první, co Poláka napadne, když se řekne pouliční občerstvení. Půlka široké bagety zapečená se směsí hub a sýru a s dalšími ingrediencemi podle chuti a druhu je něco, co seženete na každém nádraží a u každého stánku s teplým občerstvením. Obdoba našeho párku v rohlíku. Bohužel na mnoha místech se jedná o rozpečený polotovar, což poznáte většinou podle toho, jak jsou okraje připečené, ale prostředek spíše mazlavý. Ve Wroclavi je na rohu jedné z hlavní dopravních tepen centra města malý lokál, který se jmenuje ZZTop (Zapiekanki i Zupy) a má v nabídce několik druhů čerstvých zapiekanek a k tomu vždy 4-5 druhů poctivých domácích polévek. Favorité jsou zapiekanky v základní verzi se šunkou a cibulkou a dále pak s názvem hard core (+ jalapeňos) a polévka kapusniak (obdoba naší zelné). Ideální místo na rychlou svačinu, oběd nebo pozdní snídani v centru města.
ZZTop: Více info a recenze na webu Tripadvisor
Večeře: Targowa Craft Beer And Food
Den stojí za to zakončit nikoliv streetfoodem, ale v některé z nových restaurací v centru. Osobně doporučuji podnik pod starou tržnicí (Hala Targowa), kde si vyberete ze dvanácti čepovaných piv (IPA, Stout, Pilsner...zkrátka všechny druhy) a k tomu ještě něco dobrého sníte. Byla by škoda nezkusit tradiční polskou polévku žurek (s žitným zákvasem, vejcem, klobáskou a zeleninou) a chybu neuděláte ani s bramborovým krémem. Obecně jsou polské polévky velmi syté a ne vždy už budete mít místo na další chod. Nicméně v podniku Targowa jsou vyhlášení různými variantami zapečených brambor. Například s vepřovým kolenem a pivním sosem nebo se sázeným vejcem a sýrem... Zdejší menu je velmi jednoduché, na nic si nehraje, ale pokrmy jsou opravdu poctivě připraveny. I proto je zde většinou beznadějně plno a bez rezervace si nesednete.
Targowa: Více info a recenze na webu Tripadvisor
A zapít: Pijalnia
Cestou domů možná budete na hlavním náměstí (Rynek) míjet přátelsky a trochu retro vyhlížející lokál Pijalnia wódky i piwa. Není to ale žádná jedová chýše a na pár rychlých drinků před usnutím je to ideální podnik, byť bývá často plný. Krom klasiky, která pohladí (pivo+vodka) vyzkoušejte domácí citronovou vodku (cytrynówka).
Wroclaw zkrátka za návštěvu stojí. Zkuste to třeba jako alternativu k přeplněným Drážďanům a kromě jídla se nezapomeňte podívat třeba do moderního afrického pavilonu/akvária v místní ZOO (Afrykarium).
My se asi nemáme moc v plánu podívat teď nikam, takže si všechny potřebné věci, ty na které máme chuť, budeme muset vařit nebo dělat doma sami :) Nám to ale ani zas tolik nevadí, protože žena je takový malý gastro gurmán, takže to jde i tak...
AntwortenLöschen