Istanbul nabízí samozřejmě spoustu míst, kde se dobře najíst. V tomto článku zmíním dva streetfood pokrmy, které by byla velká škoda vynechat, pokud toto město navštívíte. Balik Ekmek (doslova přeloženo jako ryba-houska) a Kumpir (Brambora - v tomto případě plněná).
Balik Ekmek
Tuto jednoduchou pochoutku seženete u Galatského mostu, přesněji řečeno v houpajících se lodích s velkými grily. Jak je popsáno výše, jde o rybu v housce. Žádné velké umění, opečete housku, hodíte do ní cibuli, trochu salátu a ogrilovanou rybu. Ta ryba má malé kosti, záleží to tedy na štěstí, jak moc se v ní pak budete muset pitvat - já Balik Ekmek zkoušel třikrát a jednou jsem musel jíst asi hodinu, než jsem z ryby dostal všechny kosti. Nicméně není příjemnější program na teplý podvečer, než si dát Balik Ekmek, hned u vody si ho sníst a cestou zpět směrem k Taksimu si ještě na druhém konci mostu koupit od jednoho z prodavačů pravý turecký čaj :-)
Více info a recenze: Balik Ekmek na webu Tripadvisor
Kumpir
Pokud předchozí streetfood delikatesa byla lehkým podvečerním pokrmem, konzumaci Kumpiru si předem dobře promyslete a zeptejte se sami sebe, zda máte opravdu hlad. Kumpir seženete na mnoha místech v Istanbulu, my ho zkoušeli v Patatos, přímo na hlavním nákupním bulváru Istiklal nedaleko římskokatolického kostela. O co přesně jde? Kumpir je obrovská (ale opravdu obrovská) brambora pečená ve slupce, jejíž vnitřek se po zapečení rozmíchá s máslem a sýrem (máte pak uvnitř něco na způsob br.kaše.). To by samo o sobě stačilo na vydatný oběd, tím se však nekončí - obsluha vám nakrojenou bramboru začne plnit vším možným a nemožným, na co si jen ukážete - směs nakládané zeleniny, bramborový salát, salát z červené řepy...a na závěr následuje polití několika sosy (kterému ale dostatečně důrazným odmítnutím můžete zabránit). Celý výtvor dostanete do plastové mističky s vidličkou a můžete jíst :-) Nenechte se zmást velikostí, to, co vidíte na fotce níže, je zhruba přes půlku tácku.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen